torstai 24. syyskuuta 2015

Omppu

Aika vähäiselle on tainnut jäädä omenasato tänä vuonna. Äsken keittelin vähän mehua ja hilloa. En tosiaan saanut paljon omppuja ja osa niistä ehti mädäntyä pussiin. Täytyy kysellä jos jostain vielä saisi vähän lisää. Mehua haluasin vielä keitellä. Hilloa en välttis, ku on vielä vähän viime syksystä jäljellä.

En ole tämän päivän trendiin mehustimeen tutustunut. Ihan kattilassa mehuni keitin ja siitä samalla saan hillot. Saalis oli tosi pieni, mutta vähän maistiaisia. En tosin ole maistanut vielä.

Se tuoksu mikä koko asunnon valtaa omenoita keittäessä on kyllä ihan mieletön. Ensimmäisenä tuli mieleen sana, lumoava, mutta mielikuva siitä sanasta on huuhteluainemainos ja se ei nyt sovi tähän yhteyteen. No se nyt kuitenkin jäi päähän. Nyt äkkiä takaisin ihanaan omenen tuoksuun.
Vaikka kuinka joka puolella puhutaan puhtaista ja terveellisistä raaka-aineista. Mahdollisimman vähän pitäisi käyttää e-koodeja ja lisättyä sokeria. Itse kuitenkin laitoin hilloon pikkusen hillosokeria ja mehuun tavallista sokeria. Olisihan se ihan mahtavaa, jos kaiken tekisi "terveellisesti". Hilloon lisäsin myös kanelia. Omena ja kaneli vaan on pettämätön yhdistelmä.


Marjojen pakastus ja omppujen hilloksi ja mehuksi keittäminen onkin ainoita mitä olen säilömisessä onnistunut. Basilikaa kasvatan joka kesä. Loppukesästä aina mietin, mitähän tosta tekis ja mitenhän sen säilöis. Viime kesänä tein tosi hyvää pestoa ja sitten loput homehtu ja otti päähän niin paljon ettei mitään rajaa. Tänä vuonna en edes ajatellut, että mitään pestoa alkaisin edes tekemään. Googlasin vaihtoehtoja. Kuivattamalla ei voi homehtua. Osan lehdista kuivatin ja ne on nätisti purkissa. Osan laitoin öljyyn ohjeiden mukaan. Ja ne tietysti jo homehtu. En siis tee basilikasta mitään. Ensi keväänä voin taas laittaa siemenet kasvamaan, mutta jos muistais laittaa vaan vaikka puolet pussista. Täytyy varmaan seuraavaksi googlailla lähellä olevia Marttoje säilömiskursseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti